Tuesday, 13 September 2011

The Word That Change My Life

Assalamualaikum dan Hai guys....
       Firstly,Hafiz would like to say thank you very much to those people who follow my blog...:)
I really appreciate it..Hope DREAMER will provide something benefit to all of you guys..
ok..so...kat blog yang dulu..Hafiz ada sebut tentang perkataan yang buat Hafiz berfikir tentang hidup ni..

lSelepas Hafiz tamat FORM 5,memang alamatnya TANAM ANGGUR lah kat umah...atau dengan ayat lain..tambah lemak...haha...so..This is my story..ada satu ketika lepas exam..Hafiz dengan semua family berkumpul...besalah...gathering-gatherng bah katakan...so...sedang menjamu selera nie..My Aunty...i call her MAMA..eventhough she not my MAMA...haha...Mama cakap"Fiz..ko xnak keja ka lepas exam nie...yelah...daripada kat rumah ja tambah lemak..baik ko keja...dapat juga duit...boleh bantu ibu dengan ayah"hahah...time tu...Hafiz memang tersentak jugalah...hahah...tiba-tiba Mama cakap.."Fiz..mari..malam ini,ikut Mama pergi PREVIEW"...dengan muka yang blur-blur...Hafiz menganggukkan kepada menanda setuju..lalu.....(hahha,,macam dalam buku komsas lah!!)...Jadi malam itu...Hafiz ikutlah mama pergi tempat PREVIEW itu..sampai-sampai kat tempat tu..Bersalam-salam lah dengan Geng-geng mama...uish...AURA dorang salam...PERGH!!!SEMANGAT.....!!!:)....So,after that ,mama bawa Hafiz dalam bilik preview,so...berduduklah kita orang dalam bilik tu sambil mendengar preview..haha...rupa-rupanya preview itu tentang program E-Learning ...SCORE-A..dengar punya dengar...perg...memang menarik benda ni...macam game....tapi yang hebatnya...benda ni pendidikan..lepas dorang cita sal program tu...sambung pla sal "BISNES"...dalam hati"Bha...nilah yang aku nda suka ni...bab-bab bisnes nie...menipu ja karaja...(sabahan skit)..jujurnya...memang tiada semangat time tu...cita pasal income sanalah...sinilah...puluh-puluh ribu lah...macam-macam....nda kuasa nak layan..past masuk sesi "SHARING",tuk yang berpengalaman...Muncullah seorang mamat ni...haha...Nama dia Mr.Ezone Constantine...seorang bekas "CHEMICAL ENGINEER" yang sekarang ni dah tinggalkan kerja dia untuk buat bisnes nie...Sharing dan sharing dan sharing.,,sampailah satu ketika ni..Ezone menceritakan tentang impian dia...perg...melekat cerita dia di otak...dan perkataan yang dia sebut"DO YOU HAVE A DREAM"....Perkataan ini lah yang membuatkan Hafiz berfikir tentang kehidupan Hafiz..."I HAVE A DREAM!!..I WANT TO BE A PILOT!!..That is my DREAM..:)

Lepas SPM...Hafiz dapat 6 TAWARAN tuk masuk PILOT SCHOOL,kat AUSTRALIA,PHILIPINNE,LANGKAWI,JOHOR,MELAKA dan TERENGGANU....

Tapi...ada satu benda  yang mematahkan semangat Hafiz masa itu...YURAN PENGAJIAN....Hem....Hafiz perlukan lebih kurang suku juta untuk jadi seorang pilot...QUATER OF MILLION!!!WHAT THE????

Hahaha...itulah REAKSI Hafiz tiap kali dapat tawaran tu...
Hafiz datang dari keluarga yang sederhana...dengan yuran sebanyak itu...memang Hafiz tak mampulah...

So,back to the story...
     Ada satu ...hem...macam pepatah lah juga....dari PROFESOR HAMKA.."Tuhan bagi kita peluang secara TIBA-TIBA..,sebagai seorang manusia,NILAI peluang itu SEBAIK-BAIK dan BIJAKSANA,kerana peluang itu boleh pergi dengan TIBA-TIBA" ..kalau ditengokkan kepada pepatah ni...memang ada betulnya...
    So,Hafiz nilai potensi Bisnes ni...tgk mana HALAL-HARAMNYA...agar tak sesatlah katakan...So..akhir sekali..Hafiz ambil peluang itu,Mama bagi Modal!!!YEAH..THANK MA...LOVE YOU...haha...jiwang...pastu,program pendidikan itu,Hafiz bagi 2 orang adik perempuan Hafiz guna...Alhamdulilah...setakat ini...dua-dua anak dara itu"IMPROVE"cuma yang adik ketiga  itu ,kurang skitlah...sebab tinggal kat asrama... yang adik kedua itu...meningkat gila babas...dari yang "BANGANG"..jadi  "PANDAI"...huhuhuh..

Maka...dengan ayat yang keluar dari mulut bro Ezone itu...My Lifestyle...hem...A bit change toward Positive...Tapi masih Nakal jugalah....:)haha..
Tapi...yang penting..Hafiz dah ambil peluang tu...DAN!!!haha....Nanti cerita.

Hahah...Bah...rasanya tuk Post kali ni...ini je...KOT...hahah...next time...Hafiz nak ceritakan..pengalaman Hafiz dalam bisnes ni...Macam-macam...dalam bisnes ni...Ada BERUANG KAPAS,BERUANG MERAH,MR BEAN,BURUNG KUNING,BABY,...(pasti tertanyakan??)nanti kita cita g....

K..Thanks a Lot...Salam. and Have a Nice Day!!!.











2 comments:

  1. HAHA ~ WOOW ! men bisnes2 sua c bilal ! hha.. gud2 ~ keep it up ! teruskan usaha anda utk mncapai dream pilot anda ! never give up ! :) all the besh ! hehe

    ReplyDelete